Mishti doi – মিষটী দোই

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

For ei kone jeg har! Nå har hun også begynt å lage «mishti doi», en favorittsmak fra Bangladesh.

Lukt og smak er de sansene som skaper sterkest minner og dermed kanskje de mest «nostalgiske» sansene vi har. Både vi og gutta våre har noen smaker fra tida i Bangladesh som gjenskaper veldig gode minner. «Mishti doi» er sånn for meg. Hver morgen har jeg nå müsli (egen blanding), bløtlagt i havredrikk – og med Annelis sin unike «mishti doi» på. Den smaker slik jeg husker den, men er litt bleikere på farge.

I Bangladesh kan du få kjøpt «mishti doi», – søt yoghurt. Den selges i keramikkbollen den er tilberedt i og som er produsert som engangsemballasje, ment å knuses og kastes etter bruk (se hovedbildet). Leire og keramikk er av de få tingene det er mer enn nok av i det fattige landet. Jeg er ikke god til å beskrive smaker, men denne yoghurten har konsistensen, mykheten og fylden til vanlig yoghurt, men har en smak av karamell. Det blir en syrlig-søt smak som er helt fantastisk.

Mishti doi2Den kunne kjøpes i hvilken delikatessebutikk som helst, men det var en spesiell butikk som lagde min favritt. Der var den gyllen rødbrun på farge og helt fantastisk god. Utfordringen var bare at butikken lå i Sunamganj, nabobyen seks mil unna Sylhet der vi bodde. Vi var fire kolleger som reiste dit fra tid til annen og hadde seminar eller stabssamling. Før vi reiste hjem igjen, var vi alle like oppsatt på et stopp ved delikatessebutikken. Jeg kjøpte gjerne et par 7,5 dl keramikkboller, det samme gjorde kollegene mine. I tillegg kjøpte jeg gjerne en litt mindre, som jeg spiste opp på veikanten før vi satte oss i bilen og kjørte hjem igjen.

Etter at jeg reiste hjem fra Bangladesh for 27 år siden har jeg ikke smakt «mishti doi» så mange ganger. Og jeg hadde i alle fall ikke trodd at min kjære kunne lage det. Da vi var tilbake på besøk høsten 2018, kjøpte hun med både «ghur» (søtning fra daddelpalmen, en slags daddelkvae) og tørrmelk. Hun jukser litt og bruker yoghurtkultur fra en Tine-boks. Etter noen timer i romtemperatur er «mishti doien» klar. Den ser litt annerledes ut, men jeg kjenner godt igjen smaken, – den nostalgiske smaken fra delikatessebutikken i Sunamganj. Fantastisk!

Oppskriftene på YouTube anbefaler forresten å bruke søtning lagd av karamell fra smelta sukker, så fortvil ikke om du ikke har «ghur». Du kan like fullt få en smaksopplevelse fra Bangladesh!

Jeg gleder meg til frokost i morgen tidlig!

What do you want to do ?

New mailCopy

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s